COPD

Training geeft je weer lucht
COPD is een progressieve aandoening die je hele lichaam beïnvloedt. Het is belangrijk dat je je lichaam fit houdt om dagelijkse dingen zoals boodschappen doen, traplopen en fietsen zonder moeite kan blijven volhouden. Twee keer 1 uur per week, gaan we hier in kleine groepjes aan werken, altijd onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. We houden je goed in de gaten, meten je zuurstofwaardes en hartslag en passen daarmee optimaal de training aan. Maak een keuze welke dag je wil trainen en start meteen! We werken nauw samen met de longartsen van de ziekenhuizen en het revalidatiecentrum. Met hun verwijzing starten we de training, of gaan we verder waar je gebleven bent.

Hartklachten (CVRM)

Alles weer durven doen
Een vergroot risico hebben voor cardiovasculaire problemen betekent niet dat je al hart klachten moet hebben of hebben gehad. Er is een grote groep mensen die hier in aanmerking voor komt. Als het huishouden, op bezoek gaan bij mensen maar ook relatief simpele dingen als opstaan of traplopen steeds moeilijker gaat, hoef je dit niet te accepteren of je erbij neer te leggen. Samen met de therapeut kan er een verantwoord beweegprogramma worden opgesteld die op maat gemaakt wordt om zo klachten te minderen en te werken aan wat voor jouw belangrijk is.

Tijdens / na behandeling kanker

Al tijdens je behandeling werken aan je herstel
Word je of ben je behandeld voor kanker? Dan kan oncologische revalidatie zinvol voor je zijn. Tijdens de behandeling (bijv. chemo of bestraling) zorgt de oncologie fysiotherapeut voor een passend trainingsschema dat er voor zorgt dat je een betere conditie hebt en minder last hebt van vermoeidheid. Je kan daardoor de chemotherapie beter aan. Na de behandeling helpen we met het weer oppakken van de dagelijkse activiteiten zoals huishouden, werk, sport en hobby. Door de training verbetert de conditie, vermindert de vermoeidheid en dit zorgt zo voor een betere kwaliteit van leven.

Parkinson

Op de been blijven bij Parkinson?
Sta je vaak “vastgekleefd” aan de grond, is het draaien in bed een probleem, word je steeds stijver of gaat het lopen niet meer zo goed? Kom naar FMT Fysiotherapie om, samen met een Parkinsontherapeut, te kijken wat de beste therapie voor je is. Zowel individueel als in groepsverband gaan we oefeningen doen die gericht zijn op activiteiten die voor jou in het dagelijks leven moeilijk uitvoerbaar zijn. Nordic walken, ontspanningsoefeningen of trainen op de Wii, het hoort allemaal bij FMT Fysiotherapie.

Valpreventie

 

Het aantal 65-plussers dat met ernstig letsel door een val werd behandeld op de Spoedeisende hulp in 2023 is de afgelopen tien jaar met 17 procent gestegen. Voor de jongere groep van 65- tot 75-jarigen is deze stijging zelfs 22 procent, zo blijkt uit nieuwe cijfers van VeiligheidNL. Door de dubbele vergrijzing, toenemende druk op de (ouderen)zorg en stijgende zorgkosten, is valpreventie urgenter dan ooit.

Ketenaanpak Valpreventie

De gemeente Leiden heeft sinds 2024 de taak gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Valpreventie wordt gecoördineerd door het wijksamenwerkingsverband BosGasthuis. Afhankelijk van uw valrisico, kunt u meestal met volledige vergoeding begeleiding / training / therapie krijgen.

Door de valrisicotest in te vullen krijgt u inzicht in uw eigen valrisico en welke actie nodig is om dit valrisico te verminderen. Klik  hier voor de valrisicotest.

  • Ouderen met een laag valrisico krijgen voorlichting over valpreventie en worden doorverwezen naar regulier sport- en beweegaanbod binnen Leiden. Bekijk op Incluzio Leiden

 

  • Ouderen met een matig valrisico krijgen voorlichting over valpreventie en worden doorverwezen naar een gratis valpreventief beweegaanbod in het gemeentelijk domein via Incluzio Leiden

 

  • Ouderen met een hoog valrisico krijgen een valrisicobeoordeling (screening door huisarts) en worden doorverwezen naar een valpreventief beweegaanbod
    • zonder onderliggend lijden (bv een ziekte): naar een gratis beweegaanbod in sociaal domein van gemeente Leiden via Incluzio Leiden

 

  • met onderliggend lijden (bv een ziekte/ operatie in verleden): naar een training valpreventie met vergoeding uit de basisverzekering (Zorgverzekeringswet) bij FMT Fysiotherapie. Dit geldt vooralsnog voor gecontracteerde verzekerden bij Zorg& Zekerheid, Zilveren kruis Achmea groep en DSW. Niet gecontracteerde zorgverzekeraars bepalen zelf de vergoeding voor training valpreventie.
  • Door angst om te vallen, of door het vallen zelf worden spieren vaak stijver en blijven met name ouderen steeds vaker thuis. Een grote kans dat de balans daardoor nog verder verslechterd. Dit is echt niet nodig. Doorbreek die negatieve spiraal. Met een betere balans sta je steviger in je schoenen, loop je weer beter en kun je langer zelfstandiger blijven.  Onze deskundige fysiotherapeut doet naast individueel onderzoek (balans, kracht), ook screening van de thuissituatie (inrichting van het huis). Uitgangspunt is een oefenprogramma om je alle oefeningen, bij ons in de praktijk of thuis, aan te leren.                                                      FMT training valpreventie omvat:
    • Intake 25 min.
    • Training
      • individueel 25 min.
      • in groepsverband 60 min.

     

Gezond Gewicht

Voel je goed, voel je fit
Vergeet de BMI (bodymassindex)! Waar het bij een gezond gewicht vooral om gaat is het (her)vinden van een goede balans tussen eten en bewegen. Wat kun je veranderen, waar moet je beginnen en hoe voorkom je overbelasting en blessures? Belangrijk is om verantwoord en verstandig te leren bewegen. Onze therapeuten helpen je graag op weg naar een nieuwe balans, zodat je je weer lekkerder voelt. Twee keer per week gaan we hier een uur aan werken.

Ontwerp en Website Underdock Amersfoort