Fysiotherapie
Bewegen zonder pijn, kwaliteit door focus
Fysiotherapie lost problemen bij bewegen op en vormt bij ons de basis van alle therapeuten. Bij klachten spelen vaak veel verschillende aspecten mee. Daarom hebben al onze fysiotherapeuten zich doorontwikkeld tot specialist. Veel weten van een kleiner gebied vergroot de kwaliteit. Kwaliteit door focus, daar geloven wij in. Een behandeling fysiotherapie kan 1 op 1 gegeven worden in de behandelkamer, maar ook in onze moderne trainingszaal of het sportveld voor de praktijk. We trainen soms in kleine groepjes, als dit beter is voor jouw herstel. Als je niet naar de praktijk kan komen, dan geven we de behandeling aan huis. Ook bij chronische oorzaken kan fysiotherapie pijn verlichten en ervoor zorgen dat je zolang mogelijk optimaal in fysieke conditie blijft.
Manueeltherapie
Meer dan alleen kraken
Zodra de nek of rug betrokken is bij de oorzaak van jouw pijnklachten, zal altijd de manueel therapeut als gespecialiseerde fysiotherapeut jouw klachten beoordelen en behandelen. Met 3-4 jaar extra nascholing is hij/zij zeer deskundig om veel breder naar jouw klachten kijken en daarmee sneller de oorzaken van de klachten te achterhalen. Naast manipulaties (“kraken”), rekkingen en oefeningen leren we je foute beweegpatronen te herkennen en met oefeningen te herstellen. Spiercontrole herstellen is vaak de basis van herstel. Als de oorzaak ook op andere vlakken ligt, behandelt de manueel therapeut ook samen met andere specialisten binnen ons team. Denk hierbij aan problemen met de kaak, sport, stress, spanning etc.
Sportfysiotherapie
Wanneer je lichaam je volgende tegenstander is
Zijn jouw klachten ontstaan met sporten of word je in je sport belemmerd, dan zal onze sportfysiotherapeut als gespecialiseerde fysiotherapeut jouw klachten beoordelen en behandelen. Snel de juiste diagnose stellen, dat is essentieel. Wij begeleiden je vanaf het moment dat je bij ons de praktijk binnenstapt, totdat je weer kan aansluiten bij je (team)training of wanneer je persoonlijke doel bereikt is. Daarbij staat niet je blessure centraal, maar jij als sporter. Door onze persoonlijke ervaringen binnen de (top)sport, zijn wij als sportfysiotherapeuten de aangewezen partij om je zo snel en sterk mogelijk weer terug op het veld te krijgen. Je kunt overigens ook zonder klachten maar met een specifiek beweeg- of prestatiedoel bij onze sportfysiotherapeuten terecht.
Dry Needling
Spieren losmaken, beter bewegen
Heb je teveel gevraagd van je lijf en voelt het moe, loom, zwaar of als een blauwe plek. Grote kans dat er verkrampte “knopen” of myofasciale triggerpoints in de spier zitten, die normaal bewegen belemmeren. Als massage, oefenen, rekken en rusten te weinig verbetering geven, is spierbehandeling met dry needling in 3-5 behandelingen wel effectief. Met een dun naaldje (0,3 mm) worden de verkrampte spieren kort aangeprikt om een ontspanreflex in de spiervezel op te wekken. De verkramping wordt opgeheven en de opgehoopte afvalstoffen (die pijn in de spier veroorzaakt) verdwijnen. Het is een bewezen effectieve (veilige) behandeltechniek met zeer goed resultaat. Het blijft daarnaast altijd belangrijk de oorzaak van de overbelasting te achterhalen, zodat herhaling voorkomen kan worden.
Oedeem Fysiotherapie
Oedeem in je lichaam? Er is een oplossing
Lymfoedeem is vochtophoping die wordt veroorzaakt door een storing in het lymfsysteem. Soms is deze storing aangeboren, maar meestal treedt lymfoedeem op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Lymfoedeem begint met een gevoel van spanning in de huid door de zwelling van bijvoorbeeld arm of been. Het is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen (“wondroos”) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben. De behandeling van lymfoedeem bestaat uit oedeemtherapie die de volgende onderdelen bevat: manuele lymfedrainage, oedeem- en fibrosegrepen, compressietherapie, fasciatechnieken en bewegings/ademhalingsoefeningen.
Oncologie Fysiotherapie
Geef je lichaam een fysieke boost
Heb je kanker of ben je net hersteld van kanker en voel je moe in je lijf, je spieren of gewrichten, of is je conditie sterk verminderd? Neem dan contact op met onze oncologiefysiotherapeut. Zij behandelt klachten ten gevolge van de kanker zelf of ten gevolge van de medische behandeling van kanker. Ook bij lymfoedeem, huidveranderingen of stug littekenweefsel kan ze veel verschil maken. Soms word je individueel behandeld op de bank, maar trainen in de sportzaal in kleine groepjes is ook mogelijk. Alles is gericht op betere kwaliteit van leven.
Fascia Intergratie Therapie
98% van je lichaam is bindweefsel, dus behandelen we dat
Heb je alle soorten therapie al geprobeerd, zonder resultaat? Heb je het gevoel alsof je lijf in een te krappe jas zit? Waarschijnlijk beweegt je fascie (bindweefsel) onvoldoende. De fascia beïnvloedt in samenwerking met het zenuwstelsel en het hormonaal stelsel, de mate van spierspanning, de bewegingspatronen, de circulatie van je bloed, de hormoonhuishouding, je stress level, je humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en heeft dus ook invloed op je gedrag. Het is een logische stap om deze fascia structuren te behandelen aangezien ze in veel klachten en aandoeningen een belangrijke rol speelt. Met fascia integratie therapie behandelen we het gehele lichaam, dus niet alleen de pijnlijke plek.
GeriatrieFysiotherapie
Kwaliteit van leven voor kwetsbare ouderen De geriatriefysiotherapeut is specialist in het behandelen van kwetsbare ouderen met meervoudige gezondheidsproblemen. Juist de combinatie van problemen vraagt deskundig inzicht van een specialist. De geriatriefysiotherapeut heeft specifieke kennis van veroudering, ouderdomsziekten, de onderlinge relaties en de gevolgen daarvan. De doelstelling is vaak: zolang mogelijk zelfstandig blijven in uw dagelijks leven. Uiteraard is er veel overleg met de huisarts, praktijkondersteuners huisarts, thuiszorg en eventueel ergotherapeut of andere disciplines. Angela Jansen is FMTgeriatriefysiotherapeut en heeft 20 jaar ervaring als intern verpleeghuis fysiotherapeut, gericht op herstel en revalidatie.
Shockwave
Shockwave therapie
Shockwave therapie, internationaal bekend als ESWT (extracorporal shockwave therapy) is een nieuwe behandeltechniek voor slecht herstellende chronische spier/peesaandoeningen, met of zonder verkalking. De oorzaak van slecht herstel is vaak meervoudig en complex. Focused shockwave is altijd een onderdeel van het gehele behandelplan bij langdurende spier/peesproblemen, dat verder bestaat uit mobilisaties/rekkingen/oefeningen.
Hoe werkt shockwave?
Bij shockwave worden met een elektromagneet mini golven in water opgewekt, die via de behandelkop een hoge energie impuls veroorzaakt in een aangedane pees/spier. Hiermee kunnen ongewenste kalkverbindingen in een pees worden verbroken, wordt de lokale stofwisseling gestimuleerd en zal weefselherstel extra worden geactiveerd. Schockwave is een veilige behandelmethode. De omliggende structuren in het lichaam worden NIET belast/beschadigd/ behandeld met shockwave.
Focused of radiale shockwave?
FMT fysiotherapie beschikt als een van de weinige praktijken in de regio over Focused Shockwave. Waar radiale shockwave alleen werkzaam is bij oppervlakkige gelegen pees/spier structuren (denk aan kniepees of achillespees), kan Focused shockwave naast oppervlakkig, tot wel 5 cm diep in het lichaam behandelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt focused shockwave dan ook de enige werkzame behandelmethode om verkalking in peesaanhechtingen van de schouder/elleboog/ heup/hiel en diepe spierproblemen te verhelpen. Orthopeden verwijzen bij verkalking in een pees veel voor Focused shockwave. Het is beter, goedkoper en veiliger (geen complicaties) vergeleken met operaties/injecties. Op dit moment wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek verricht naar toepassingen van shockwave. Hierbij zien we ook goede behandeleffecten bij chronische (langer dan 3 maanden klachten) peesaandoeningen. Shockwave is niet effectief bij acute problemen. Gemiddeld zijn 4-6 behandelingen met shockwave voldoende. De shockwave methode wordt in het ziekenhuis al jaren effectief gebruikt bij het vergruizen van nierstenen.
Kosten?
Om de indicatie voor shockwave te stellen, is meestal een onderzoek met echografie nodig. Dat bepaalt exact wat, waar en hoe groot het probleem is. Er worden geen aanvullende kosten berekend voor behandeling met echografie of focused shockwave.
Echografie
Sinds 2015 beschikt FMT fysiotherapie over echografie. Met fysiotherapeutisch onderzoek stellen we vragen en doen we testen aan de buitenkant van het menselijk lichaam. Met echografie kunnen we ook echt binnenin de spieren, pezen en gewrichten zoeken naar oorzaken en deze duidelijk in beeld brengen. Vaak is het een bevestiging / onderbouwing van de gestelde fysiotherapeutische diagnose. dat geeft zekerheid. Soms is er echter door de uitkomst van echografisch onderzoek heel ander behandelbeleid noodzakelijk. Snel de juiste diagnose geeft optimaal herstel.
Als er bijvoorbeeld op de echo een groot vocht depot zichtbaar is rond een pees, betekent dit vaak grotere beschadiging, een langer hersteltijd en zijn eventueel aanvullende ontstekingsremmers via een arts noodzakelijk.
Schouderklachten herstellen vaak traag. We zien soms patiënten bij FMT, doorverwezen na een lang behandeltraject elders, waarbij na echografisch onderzoek sprake blijkt van verkalking (calcificaties) in een van de pezen van de schouderspieren. In dat geval is behandeling met gefocussed shockwave de enige effectief werkzame (wetenschappelijk bewezen) behandelmethode en is behandeling met alleen oefeningen/mobilisaties bewezen niet voldoende effectief. Bij FMT fysiotherapie wordt direct bij het eerste onderzoek overwogen of aanvullende echografie geïndiceerd is. Hierdoor krijg je altijd de beste behandeling met het beste resultaat.
Echografie wordt gebruikt bij spier- en vooral peesaandoeningen onder de voet, enkelbanden, achillespees, kniepees, elleboog en veel bij de schouder.
Binnen FMT werken 3 getrainde echografisten (er is dus altijd iemand beschikbaar) en worden er geen aanvullende kosten berekend.
Bekken Fysiotherapie
Bij specifieke bekkenbodemproblemen horen specifieke oplossingen, voor zowel mannen als vrouwen. De bekkenfysiotherapeut is bevoegd om onderzoek te doen naar de werking van de bekkenbodemspieren uit- of inwendig ( in de vagina of de anus). De bekkentherapeut behandelt ook samen met andere specialisaties, zoals de manueel therapeut en de psychosomatische fysiotherapeut, omdat bekkenbodem klachten gepaard kunnen gaan met lage rugklachten, stress of een verkeerde ademhaling.
Bekken fysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:
- ongewild verlies van urine en/of ontlasting
- niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
- verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
- pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
- pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
- begeleiding bij operaties in de onderbuik
- bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
- begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling
VSO zolen
VSO zolen
Vanaf heden maakt FMT Fysiotherapie deel uit van het VSO-netwerk. Dit is een landelijk netwerk van (sport)fysiotherapeuten, gespecialiseerd in voetklachten bij mensen met een actieve leefstijl. Ervaart u voet- of onderbeen klachten en beperkt dit u in het dagelijks leven of tijdens het sporten? Maak dan een afspraak bij een van onze voetspecialisten voor een consult en een advies en zo nodig het aanmeten van zolen. Zie onderstaande link. Meer informatie vindt u op www.vsonetwerk.nl.
Neurologische revalidatie
Wanneer de dagelijkse activiteiten niet meer vanzelfsprekend zijn Na een herseninfarct, hersenbloeding of dwarslaesie zijn de alledaagse handelingen vaak niet vanzelfsprekend meer . De neurologische revalidatie richt zich op het verbeteren van deze handelingen waar mogelijk. We zijn gespecialiseerd in de verschillende neurologische ziektebeelden en kunnen de juiste behandeling bieden. Voor klachten ten gevolge van MS of andere neurologische ziektebeelden kun je ook bij ons terecht. Tenslotte zijn we aangesloten bij het Parkinsonnet, voor de beste behandeling van de mensen met de ziekte van Parkinson.